Suomen työttömyyslukemat ovat jatkuvassa kasvussa

Suomen työttömyystilastot ovat viime vuosina olleet hyvin ikävää luettavaa, sillä tilastojen lukemat ovat jatkuvassa kasvussa. Tämä on puolestaan aiheuttanut monille poliitikoille harmaita hiuksia, sillä se on pistänyt päättäjät pohtimaan, että mitä on tehty väärin. Yksi asia, jota joudutaan monesti pohtimaan ja joka on tietysti aiheuttanut paljon keskustelua ja vahvoja mielipiteitä puolin ja toisin, on valtion tarjoamat tuet sekä toisinaan niiden luomat niin sanotut ”kannustinloukut”.

Valtion tukien taustaa

Suomi on hyvinvointivaltio, jonka asukkaat ovat negatiivisesta asenteesta huolimatta hyvinkin onnellisessa asemassa monin eri tavoin. Monessa muussa valtiossa olisi peräti ennenkuulumatonta, että rahaa voisi saada niin sanotusti ilmaisesti ilman, että tekee lainkaan töitä. Juuri tästä syystä Suomi onkin niin erityisessä asemassa. Suomessa kukaan ei joudu pakotettuna kadulle asumaan, vaan tarjolla on aina tukitoimia sekä valtion rahallisia tukia, oli tilanne mikä tahansa. Esimerkiksi tuoreille äideille tarjotaan kattava äitiyspakkaus ja äitiyspäivärahaa sekä lapsilisää, sairaille tarjotaan vammaistukea, opiskelijoille opintotukea sekä toisinaan myös asumistukea ja työttömille puolestaan monia eri tuen muotoja, kuten työttömyysrahaa, työmarkkinatukea sekä asumistukea. Köyhyysrajan alapuolella elävän on myös mahdollista saada maksusitoutumuksia erilaisiin laskuihin ja muihin elämän menoihin. Suomen valtion tarjoamien tukien lista on uskomaton, ja saisi monien muiden maiden asukkaat haukkomaan henkeään epäuskoisena. Suurin osa maailman muista maista jättää itsensä elättämisen kunkin yksilön sekä tämän sukulaisten harteille, ja tällaisissa maissa tukea on turha hakea valtiolta, jos tilanne on huono. Suomalaiset ovatkin huomattavasti onnekkaammassa asemassa kuin uskovatkaan.

Tuhoavatko kannustinloukut tukijärjestelmän?

Vaikka Suomen valtion tarjoamat tuet ovatkin valtavan hieno asia, on niissä kuitenki yksi seikka, joka on vaarassa tuhota koko yhteiskunnan toimivuuden. Tämä seikka on nimeltään kannustinloukut. Kannustinloukku tarkoittaa sitä tilannetta, jossa henkilön on ”edukkaampaa” olla työttömänä ja nauttia valtion tarjoamista tuista kuin tehdä työtä ja saada suurin piirtein saman verran käteen jäävää palkkaa verojen jälkeen. Valtio kuitenkin tekee kaikkensa tämän kaltaisten dilemmojen purkamiseksi, jotta yhteiskunnan työttömyyslukemat eivät pääse nousemaan kannustinloukkujen siivellä uhkaavan korkeiksi.