Vaikka nuoruudesta sanotaan, että se on elämän parasta aikaa, on monelle nuorelle tilanne aivan päinvastainen. Koko nuori elämä käytetään aluksi opiskeluun ja jatko-opintoihin, mistä yritetään valmistua mahdollisimman nopeasti työkelpoiseksi ja sujahtaa työelämään niin, että siellä vietettäisiin aikaa mieluiten eläkeikään saakka. Koska Suomen koulujärjestelmät on rakennettu niin, että lapsia ja nuoria valmistetaan astumaan työelämään ja kouluttautumaan tietyille aloille, saattaa monelle nuorelle kehkeytyä tästä yhteiskunnallisia paineita. Moni on ilmaissut asian niin, että tuntuu siltä, kun Suomen koulutusjärjestelmä valmistelisi kasapäin samanlaisia työntekorobotteja. Pahimmassa tapauksessa koulutuksen tuomat paineet saattavat jopa suistaa nuoren täysin väärälle alalle ja urapolulle, josta ei ole sen enempää nautintoa kuin hyötyäkään ja jossa nuori ei pääse hyödyntämään taitojansa täyteen kapasiteettin.

Unohtuvatko perinteet nykyisen kiireisen elämäntyylin alta?

Modernissa maailmassa on aina kiire ja tämä näkyy hyvin myös siinä, kuinka nuoret yritetään puskea vauhdilla työelämään. Kun työpolulle on vihdoin päästy koulun penkiltä, alkaa uusi armoton karusellikyyti, josta moni kokee vaikeuksia päästä pois. Urapolulla tallatessa moni nuori nimittäin kokee, että koskaan ei ole oikea aika esimerkiksi oman perheen perustamiselle. Tämä näkyy ikävästi esimerkiksi siinä, että Suomessa lasten syntyvyys on ollut laskussa jo useiden vuosien ajan ja ensiäitien synnytysikä on noussut ennätysmäisen korkeaksi. Tämä johtuu siitä, että moni herää tilanteeseensa vasta suhteellisen kypsässä iässä, kun kello alkaa jo armottomasti tikittämään.

Voidaanko tilanteesta tehdä nuorille helpompi?

Suomen syntyvyys on saatava nousuun, jos tahdomme pitää hyvinvointivaltiomme tason sellaisena kuin se on tänä päivänä. Avainsana tähän on tietenkin syntyvyys sekä ensisijaisesti nuoriin ja näiden hyvinvointiin panostaminen. Voisiko esimerkiksi työelämän helpottaminen ja nuorille vapauden antaminen näiden omaa elämää koskevissa päätöksissä auttaa? Esimerkiksi kynnys hankkia lapsia nuorellakin iällä saattaisi monella madaltua, mikäli vastavalmistuneella työnhakijalla ei olisi pelkoa siitä, että työpaikka ja taloudellinen vakaus menee sivu suun vain siksi, että työnantaja ei halua palkata sellaista työvoimaa, joka saattaa jossakin vaiheessa poistua joksikin aikaa äitiyslomalle. Onneksi nykyisin myös päättäjien joukossa nähdään paljon nuoria, jotka voivat auttaa vaikuttamaan asioihin omasta näkökulmastaan.