Suomen yhteiskunta pähkinänkuoressa

Suomi on yhteiskuntana hyvin mielenkiintoinen kokonaisuus, ja moni meistä tykästyykin jo koulun oppitunneilla yhteiskuntaoppiin. Välillä on mielenkiintoista pysähtyä miettimään, miksi valtio ja yhteiskunnat toimivat sillä tavalla kuin ne toimivat ja voitaisiinko jotakin kenties tehdä toisin.

Aukeaisiko sinullekin ura poliitikkona?

Mikäli paloa ja ideoita tällaiseen löytyy, kannattaa vakavasti ottaa harkintaan myös ura poliitikkona. Poliitikot voivat olla konkreettisesti mukana vaikuttamassa valtiomme asioihin ja voivat panna alulle esimerkiksi muutosalotteita, joilla yhteiskuntamme saadaan rakennettua entistäkin toimivammaksi jollakin osa-alueella. Yksi alue, jota hiotaan jatkuvasti on Suomen työmarkkinat sekä jatkuvasti huonossa jamassa oleva työllisyystilanne. Suomessa tilanne on työllisyyden kannalta sikäli heikko, että yhä useampi suomalainen on työttömänä joko vastoin tahtoaan tai esimerkiksi sairauden uuvuttamana. Kaikkein hälyyttävimmät tilastot ovat kuitenkin masennustilastot, joiden kasvu tuntuu olevan jatkuvaa ja jotka ovat hyvää vauhtia nousemassa sairaustyöttömyystilastojen huipulle. Jos haluat lukea lisää masennuksesta ja siitä, onko se todellinen uhka Suomen työllisyystilanteelle, lukaise tämän sivuston artikkelit huolella läpi. Niistä löydät kaiken tarvittavan informaation sekä pohdintaa aiheesta monelta eri kantilta.

Ovatko työmarkkinat jälleen murroksessa?

Ei ole varmaan enää kenellekään yllätys, että kovaa vauhtia kehittyvässä maailmassamme työmarkkinat ovat jatkuvasti jollakin tapaa murroksessa. Työpaikkoja kuolee sitä mukaa kun keksitään uusia keksintöjä, jotka helpottavat elämää ja työn tekemistä. Ihmisten työt siirtyvät koneille tai koko työn konsepti muuttaa muotoaan täysin. Vaikka tämä vielä muutamia vuosikymmeniä sitten olikin suuri shokki, kun esimerkiksi lankapuhelimet vaihtuivat hiljalleen kännyköihin lakkauttaen suuren määrän työpaikkoja kokonaan, on tämän tyyppisiin uudistuksiin nykyään jo ehditty tottumaan niin, että ne eivät enää aiheuta yhtä valtavaa hullunmyllyä kuin aikoinaan. Kannattaa kuitenkin aina pitää mielessä myös se, että kaikilla asioilla on kaksi puolta, ja niin on myös tälläkin. Samalla kun työpaikkoja kuolee ja työt ulkoistetaan muualle, syntyy myös uusia työpaikkoja ja jopa ammatteja kuin sieniä sateella. Nykyisin keskivertoihminen ei enää teekään samaa työtä teini-iästä eläkkeelle saakka, vaan saattaa vaihtaa työtä muutamien vuosien välein. Se on rikkaus, eikö?